Astronomer gjør seg klare til å utforske Jupiters måne Europa

Jupiter har flere måner, men Europa er en av få vann verdener i solsystemet og er nå blitt mål for NASA og den Europeiske romfartsorganisasjonen ESAs neste store oppdrag i søken etter liv utenfor Jorden.

I likhet med Sarturns måner Titan og Enceladus som også har store hav av saltvann og andre former for flytende væske, er Saturns måne Europa et av de få stedene hvor planet forskere tror det er mest sannsynlig å finne mikrobiske livsformer.

Denne uken skal forskere presentere en ny studie av Europa ved den årlige planet konferansen i USA, der de har sett på sprekker i overflaten, gjemte hav og geologisk aktivitet.

Konferansen som arrangeres av American Astronomical Society, skal for andre år på rad holdes virtuelt, og forskningen skal legge grunnlaget for NASA og ESAs fremtidige oppdrag.

Europas hav er gjemt under 16 kilometer med is, men det betyr ikke at det er for kaldt for at liv kan ha oppstått der. Siden månen kretser rundt Jupiter genererer tidevannskreftene nok friksjon til at rundt 5 prosent av månens kjerne langt under overflaten smelter, og varm magma kan dermed finne veien opp til 16 mil opp gjennom sprekker i den kalde “jordskorpen” og fungere som hydrotermiske ventiler på månens havbunn. Denne vulkanske aktiviteten på havbunnen tilfører energi og de kjemiske ingrediensene som trengs for at liv skal kunne oppstå.

Europa er en av Jupiters fire Galileanske måner som først ble oppdaget av Galileo Galilei med hans middelalderske teleskop for fire hundre år siden.

Du kan lese mer om saken på AAS sine websider.

Ekstremist Nissen
Ekstremisten er nettprofilen til eieren av denne siden, og er et morsomt ALIAS som benyttes for å sette fokus på at ytringsfriheten er ment å beskytte meninger og ytringer du kanskje ikke liker å høre.

Legg igjen en kommentar