En robot har utfører magekirurgi uten menneskelig hjelp

Et team fra Johns Hopkins University benyttet en robot til å utføre en kompleks abdominal kirurgisk operasjon helt uten menneskelig veiledning.

STAR, er en forkortelse for Smart Tissue Autonomous Robot, koblet sammen to ender av en tarm ved å sy sammen mykt vev, operasjonen sies å være en av de mest intrikate og delikate oppgavene innen abdominal kirurgi.

«STAR utførte prosedyren på fire dyr, og den ga betydelig bedre resultater enn mennesker som utførte samme prosedyre,» sa seniorforfatter Axel Krieger, assisterende professor i maskinteknikk ved Johns Hopkins’ Whiting School of Engineering.

STAR har høy repeterende bevegelse og prestasjonsevne. Sammen med høypresisjonsavbildning for nøyaktighet, sier forskere at den kan tilpasse seg bløtvevsendringer i sanntid. Mykvev kan være vanskelig å operere på – for både mennesker og roboter fordi de subtile bevegelsene i teksturen er uforutsigbare.

Bløtvevskirurgiske komplikasjoner som lekkasje langs sømmene forekommer nesten 20 % av tiden ved kolorektal kirurgi og 25 til 30 % av tiden ved abdominal kirurgi, sa forskere i 2016.

Det var da Johns Hopkins University-forskere først beviste at en robotkirurg faktisk kunne tilpasse seg og håndtere sanntids vanskelighetene ved å operere på bløtvev. Nå er deres siste eksperiment uten menneskelig inngripen et «betydelig skritt mot helautomatisert kirurgi på mennesker,» skrev universitetet.

Det ser dermed ut som om robotene ikke bare er i ferd med å overta arbeidsoppgavene til såkalte “lavere utdannede” arbeidsgrupper, men nå også beveger seg inn på markedet til de høyt utdannede også.

Les mer om saken her…

Ekstremist Nissen
Ekstremisten er nettprofilen til eieren av denne siden, og er et morsomt ALIAS som benyttes for å sette fokus på at ytringsfriheten er ment å beskytte meninger og ytringer du kanskje ikke liker å høre.

Legg igjen en kommentar