Hviterussland kunngjør «midlertidig» stenging av oljerørledningen til EU

Hviterussland har kunngjort at «uplanlagte reparasjoner» er nødvendig på en gren av ‘Friendship’-rørledningen som frakter oljeforsyninger fra Russland til en rekke EU-stater gjennom landet, og insisterer på at vedlikeholdsarbeidet vil ta tre dager.

I en uttalelse utstedt onsdag sa den russiske energieksportgiganten Transneft at forsyninger kan bli utsatt for kortsiktige forstyrrelser. Talsmann Igor Demin fortalte journalister at han hadde blitt informert om at det improviserte reparasjonsarbeidet skulle være ferdig innen helgen. Rørledningen kobler oljefelt i Sentral-Russland til forbrukere i Polen, Ungarn, Tsjekkia og Tyskland.

Den hviterussiske operatøren, Gomeltransneft Druzhba, skal ha startet arbeidet tirsdag kveld, med forsyninger som skal reduseres. Imidlertid sier tjenestemenn at månedlige eksportvolumer ikke bør påvirkes, og Demin insisterte på at Transneft håper å sikre at leverings kvotene blir oppfylt.

Nyheten kommer bare dager etter at Hviterusslands leder, Alexander Lukasjenko, advarte om at landet hans kunne kutte gassen som strømmer til Sentral- og Vest-Europa som svar på en stadig verre krangel om ulovlig migrasjon på grensen til Polen.

Tusenvis av flyktninger har satt opp leirer langs grensen, og EU anklager Minsk for å fly migranter fra urolige nasjoner som Syria og Irak, og oppmuntre desperate mennesker til å prøve å krysse grensen som gjengjeldelse for EUs sanksjoner mot regjeringen. Hviterussland avviser påstandene, og insisterer på at de rett og slett ikke lenger er i stand til å hindre migranter i å nå grensen.

Lukasjenko sa i forrige uke at når de vurderer potensielle fremtidige sanksjoner, bør europeiske ledere huske at han kan «kutte av» energiforsyningen gjennom Yamal-Europe-rørledningen, som leverer gass fra Sibir til Tyskland og andre EU-stater.

Forslaget om at landet kunne begynne å begrense russisk gasseksport førte lørdag til kritikk fra president Vladimir Putin, som sa at «ingenting godt vil komme» fra forslagene. «Det vil være et brudd på transitt avtalen, og jeg håper det ikke kommer til det,» la den russiske lederen til.

Mandag ba EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen EUs medlemsland om å godkjenne ytterligere sanksjoner mot Hviterussland på grunn av det hun sa var et «hybridangrep» på blokken. I mellomtiden har Lukasjenko anklaget Brussel for å delta i en egen hybridkrig mot landet sitt ved å støtte hviterussiske opposisjonelle og utenlandske medier.

Du kan lese denne artikkelen i sin opprinnelse på TR.com

Ekstremist Nissen
Ekstremisten er nettprofilen til eieren av denne siden, og er et morsomt ALIAS som benyttes for å sette fokus på at ytringsfriheten er ment å beskytte meninger og ytringer du kanskje ikke liker å høre.

Legg igjen en kommentar